Srdce Talianska a súčasne najdôležitejšie centrum špičkových vín v Taliansku. Je to domov tradičného vinárstva, ktoré bolo vždy stredobodom pozornosti. Silné červené Vino Nobile di Montepulciano bolo prvou talianskou apelácií DOCG, ktorú nasledovali apelácie Brunello di Montalcino, Chianti, Carmignano, Vino Nobile di Montalcino a Vernaccia di San Gimignano.

Primárne pestované odrody sú Sangiovese, Prugnolo, Morellino a Cabernet Sauvignon. Toskánsko nemá v súčasnej dobe rovnocennú bielu odrodu k svojej červenej Sangiovese.

Podnebie v tomto regióne je klasicky talianskej. Letá sú dlhé a dosť suchá. Zimy sú menej drsné ako v severnom Taliansku. Pôda je veľmi komplexná s občasným výskytom štrku, vápenca a ílu. V najlepších viniciach sa vyskytujú pôdy kamenisté s bridlicovou drvinou známe v niektorých lokalitách ako "galestro".

Supertoscani, ktoré preslávili tento región vo svete, boli prvýkrát vyrobené v roku 1948. Vtedy na statku Insica della Rochetta, za použitia Cabernet Sauvignon údajne z Château Lafite-Rothschild, bolo prvýkrát vyrobené slávne víno Sassicaia. Bol to odvážny pokus o špičkové talianske víno z Bordeaux odrody - podaril sa. Najslávnejšie vína Toskánska sú Solaia, Ornelaia, Sassicaia a Tignanelo.

Chianti

Jedným z najznámejších talianskych regiónov, ktoré produkujú víno vo slnečnom Taliansku, je bezpochyby Chianti, ktoré má rozlohu 7 142 hektárov. Región, kde sa vyrába jedny z najlepších vín, prešiel mnohými historickými zmenami. Prvá zmienka o tejto oblasti pochádza z roku 1716, kde je opísaný ako región Chianti, vhodný pre pestovanie vína, nachádzajúci sa medzi dedinami Gaiole, Castellina a Radda. V polovici 19. storočia Baron Bettino Ricasoli (neskorší premiér Talianskeho Kráľovstvo) vytvoril jednotnú koncepciu zloženie vína pod názvom Chianti a to 70% Sangiovese, 15% Canaiolo a 15% Malvasia bianca.

Regionálne klasifikácia prekonala výrazné zmeny v roku 1932, kedy boli bližšie špecifikované subregiónmi a to nasledovne: Classico, Colli Aretin, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Colli Senesi, Montalbano a Rufina. Najvýznamnejšie úlohu hralo a doposiaľ hrá Chianti Classico.

Do uvedenej zmeny bola vína z tejto oblasti nevyrovnané kvality a rozhodne nevhodná na akékoľvek stárnutia. V 70. rokoch 19. storočia sa spojili najvýznamnejší výrobcovia regiónu a začali sa zasadzovať o zmenu vinárskeho zákona. Vďaka ich tlaku boli takmer okamžite prijaté zmeny a začalo platiť, že Chianti je min. z 80% Sangiovese. Výsledok na seba nenechal dlho čakať a vína z tohto regiónu sa stala kultovými po celom svete.

Brunello di Montalcino

Montalcino leží na kopci približne štyridsať kilometrov južne od mesta Siena, v oblasti s veľmi dlhou históriou a vzácnymi prírodnými krásami. Od roku 2004 je oblasť zaradená na zoznam UNESCO. V okolí tohto toskánskeho mestečka však predovšetkým vznikajú jedna z najslávnejších a najlepších vín Talianska. Pravdepodobne aj najväčší vína Toskánska. Návštevníci môžu Brunello di Montalcino ochutnať v miestnej špeciálnej Enoteca v pevnosti, ktorá je jasnou dominantou mesta.

Oblasť, kde sa vyrába Brunello di Montalcino, sa rozkladá na ploche 24 000 hektárov, z ktorých len 15% je vysadených vinicami. Je to takmer štvorcový priestor, po stranách ohraničený riekami Ombrone, Asso a Orcia. Región má niekoľko pôdnych typov, vzhľadom k svojmu vzniku počas rôznych geologických období.
Mesto Montalcino leží 40 km vzdušnou čiarou od mora a 100 km od Apeninského pohoria. Má typické stredomorské podnebie, prevažne suché, ale s občasnými kontinentálnymi vplyvmi vďaka svojej polohe uprostred cesty medzi morom a Apeninským pohorím. Na juhu nad týmto územím sa týči Mount Amiata vysoká 1 740 m a chráni ho pred poveternostnými rizikami, ako sú dážď a krupobitie. Zrážky sa najčastejšie vyskytujú na jar a koncom jesene. Podnebie je prevažne mierne po celú vegetatívny fáze viniča, s vysokým počtom jasných dní, ktoré prispievajú k postupnej a úplnej zrelosti hrozna.

Svahy tu majú rozdielnu orientáciu. Zvlnené kopce a pomerne veľké rozpätie nadmorských výšok (od 120 do 650 m nad morom) medzi údolnými oblasťami a tými najviac na vrchole (Poggio della Civitella) spôsobujú pomerne pestré mikroklíma a rozdiely medzi jednotlivými polohami. Rozdiely nájdeme aj v oblastiach, ktoré ležia veľmi blízko pri sebe. Historické mesto Montalcino leží na kopci priamo uprostred viníc, na ktorých rastie odroda Sangiovese Grosso, z ktorej sa slávnej Brunello vyrába.

Medzi 12. a 16. storočím Montalcino bojovalo v krutých vojenských bitkách, najprv vedených proti Siene, s ktorou sa po roku 1260 spojilo a pokračovalo v bojoch proti Florencii. Malé, ale odvážne mesto Montalcino bolo považované za nepreniknuteľnú pevnosť chránenú hradbami. Keď v roku 1559 obyvatelia Montalcino odovzdávali kľúče od mesta zástupcom Cosima de Medici, bolo Montalcino posledný samostatnou obcou v Taliansku. Územie Montalcino má prirodzené vlastnosti pre výrobu vín tej najlepšej kvality a je tým preslávené po viac ako dvetisíc rokov. Dôkazom je veľa archeologických nálezov, niektoré aj z etruského obdobia. Kvalita vín Brunello di Montalcino je dosahovaná okrem iného aj dlhým vyzrievaním. Brunello sa smie predávať najskôr päť rokov po zbere, minimálne dva roky musí stráviť v sude. Brunello je víno, ktoré preto, aby sa ukázalo v plnej kráse, potrebuje zrieť niekoľko ďalších rokov vo fľaši.