Dalo by sa povedať, že celá Taliansko je jedna veľká vinárska oblasť. Ročne sa tu vyrobí osemdesiat miliónov hektolitrov vína, čo predstavuje štvrtinu svetovej produkcie a prvenstvo v množstve vyrobeného vína. Tradíciu starú tri tisícky rokov, rozmanitosť odrôd, pestrú škálu vín a oblastí môže prekonať snáď jedine Francúzsko.

V dnešnej dobe sú talianske vína ako neoddeliteľná súčasť južnej kuchyne veľmi obľúbená a dotvárajú spolu s módou a výrobky z Talianska modernej, temperamentný životný štýl. Stretneme sa tu s ľahkými, ľahko pitelnými vínami, ale aj s neuveriteľne plnými, komplexnými a slávnymi vínami, ako sú Barolo, Brunello di Montalcino alebo Vino Nobile di Montepulciano.

Legendou sa stalo Chianti, ako najznámejší predstaviteľ talianskeho vinárstva. Asi každý sa už stretol o dovolenke s ľahko perlivým Lambruskem a nie je treba predstavovať typické korenené vermúty alebo slávne šumivé Asti Spumante. Rozhodne stojí za to ponoriť sa do talianskeho labyrintu vín a rozpoznávať jednotlivé nuansy príjemných chutí a vôní.

V talianskych vinárskych zákonoch platí o niečo menej prísne normy a tak sa tu stretneme s veľmi rozdielnou kvalitou v rámci jednotlivých kategórií. Môžeme sa stretnúť s výnimočnými a drahými stolnými vínami, a naopak s vínami priemernými v kategórii DOC.

  • VDT (Vino Di Tavola) - od ročníka 2012 sa mení na "Vino", stolové vína určené pre bežné pitie, pre každodennú spotrebu
  • IGT (Indicazione Geografica Tipica) - od ročníka 2012 sa mení na "Indicazione Geografica Protetta", regionálne vína vyššej kvality než VDT, s kontrolovaným pôvodom. Niektoré takto značená vína už môžu byť veľmi kvalitné a drahá.
  • DOC (Denominazione di Origine controlli) - od ročníka 2012 sa mení na "Denominazione di Origine Protetta - DOP" označenie porovnateľné s francúzskym AOC, vína sú kontrolované podľa pôvodu, výnosu, doby zrenia, technológie a kvality. Vín DOC existuje vyše 500 druhov, od priemerných až po najkvalitnejšie.
  • DOCG (Denominazione di Origine controlli Garantita) - od roku 1980 platí tento najvyšší stupeň kvality pre špičkové a najkvalitnejšie vína DOC v krajine.

Prvým vínom DOCG bolo uznané Barolo a dnes sa takto označuje cca 20 talianskych vín, pričom polovica z nich pochádza z Toskánska a Piemontu. Medzi ďalšie dôležité typy označení patrí Classico, ktoré udáva pôvod z vybraného územia s najlepšími podmienkami v danej oblasti, Superiore znamená o niečo vyšší stupeň alkoholu a Riserva / Riserva Speciale je označenie dlhšej doby zrenia, než je predpísané pre danú kategóriu (napríklad u Chianti dozrievajúceho jeden rok je to ďalších 12 mesiacov, alebo u trojročného Barolo znamená Reserva ďalšie 2 roky zrenia).

Stupeň sladkosti poznáme podľa názvov asciutta (veľmi suché), Seco (suché), Abbocato (mierne sladké), Semi-seco (polosuché), Amabile (sladké) alebo Dolce (veľmi sladké). Frizante znamená perlivé víno, Frizantino mierne perlivé. Amaro je horké, Spumante šumivé, Passito sa označujú veľmi sladké vína z neskorých zberov, na ktorých prípravu boli použité koncentrované hrozno. Bianco, Rosato, Ciaretto, Rosso označujú farbu vína (biele, ružové, ľahko červené, červené).