Región Puglia sa nachádza v podpätku polostrovná Talianska a je jedným z najúrodnejších regiónov v krajine. Prvé zmienky o prítomnosti civilizácie v oblasti Puglia (Apúlie) sa datujú do doby 3 000 rokov př.n.l. Prvé kríky vínnej révy tu vysadili Gréci približne 800 rokov př.n.l. V ich stopách ďalej pokračovali Féničania a neskôr aj Rimania.

Oblasť leží v juhovýchodnom cípe Talianska a môže sa pochváliť veľmi dlhým morským pobrežím. To sa samozrejme odráža aj v miestnej kuchyni, pre ktorú sú základom morské ryby a kôrovce, ale aj olivový olej a zelenina. Z mäsitých jedál sú typické hlavne úpravy baranieho. Svojou krajinou sa Puglia líši od okolitých oblastí. Nie sú tu žiadne hory a vládne tu podnebie stredozemného mora.

Hoci oblasť Puglia je známa hlavne vďaka veľkej produkcii lacnejších vín, tak aj tu vinári produkujú kvalitné vína s vlastnou identitou. Vyrába sa tu 17% talianskej produkcie vín a ide o šiesty najväčší región sveta. Dá sa povedať, že Puglia zažíva v súčasnosti boom investícií do skvalitňovania výroby.

Príkladom toho sú vína z vinárstva Tormaresca, ktoré zakúpila rodina Antinori. Hlavnými červenými odrodami sú Primitivo, Aglianico a Negroamaro (dodáva vínu tóny čokolády a korenia), bielou odrodou je to potom Chardonnay. Červené vína predstavujú 60% produkcie regiónu.