Prvé informácie o osídlení lagún a priľahlých oblastí Veneta pochádzajú z druhého storočia pred naším letopočtom. Bolo to ešte pred príchodom Rimanov, ktorí následne založili mestá Verona, Vicenza, Padova a vytvorili desiaty cisársky región - Venetia.

Obchod s Áziou, ktorý bol vedený cez Benátky, priniesol regiónu veľké bohatstvo a blahobyt. Vďaka investíciám prúdiacim do Benátok v tejto dobe vznikol dodnes funkčný systém kanálov, zaisťujúcich ich infraštruktúru. Až do začiatku 20. storočia si Benátky udržali status dôležitého prístavného mesta.

Aj napriek tomu, že hory pokrývajú cez jednu tretinu územia, patrí Veneto medzi najvýznamnejšie vinárske regióny Talianska. Prítomnosť hôr a blízkosť mora v rámci jedného regiónu prispieva k rozmanitosti klímy a tým aj rozdielnosti produkovaných vín. Nájdeme tu viac ako 20 podoblastí, zaradených do kvalitatívnej kategórie DOC.

Medzi najznámejšie patrí Bardolino, Valpolicela a Soave, ktoré produkujú každoročne stovky miliónov fliaš. Za povšimnutie stojí tiež vína Prosseco, Amarone, Breganze, Lugana a Bianco di Custoza. Napriek každoročné rozdielnosti podnebie sa vo Veneto produkujú vína konštantne vysokej kvality.

Prosecco - klasika z Veneto

Fenomén vín s označením Prosecco je známy nejednému milovníkovi vín. Jedná sa o odrodové vína z odrody Glera, ktoré sú komerčne pestuje len v Taliansku a to takmer výhradne v oblasti Veneto. Pestovanie tejto odrody pre produkciu známych šumivých vín má však ešte užšej regionálnej vymedzenie, vína sa rozdeľujú podľa pôvodu hrozna do troch hlavných kategórií. Viac ako 95% viníc sa nachádza v oblasti Treviso a to v kopcovitom regióne Conegliano - Valdobbiadene. To je zároveň označenie pre najvyššiu kategóriu vín v regióne - teda Prosecco DOC / DOP di Conegliano - Valdobbiadene, ktoré zaručuje pôvod hrozna, vinárskych výrobných metódu a konečné vlastnosti vína.

Pinot Grigio

Odroda Pinot Gris či Rulandské šedé (v Taliansku Pinot Grigio) vznikla mutáciou z odrody Pinot Noir a tiež s ním okrem farby zdieľa všetky jeho črty. Hrozno majú šedomodrú farbu, čo korešponduje s ich názvom (gris znamená francúzsky šedá), ale môže mať aj iné farebné odtiene (hnedá, ružová, čierna, biela). História odrody siaha až do stredoveku, pôvodom je z Bourgogne. V 18. a 19. storočia bola odroda populárna práve v Bourgogne a Champagne. Všetko nasvedčuje tomu, že odrody Pinot doviezol General Emilio de Sambuy a nechal tieto odrody vysádzať po celej severnej Taliansku.

Prirodzeným miestom pre pestovanie Pinot Grigio je chladná pahorkatina medzi 46. - 51. severnej rovnobežkou. A práve tieto ideálne podmienky sa nachádzajú v oblastiach Trentino-Alto Adige a predovšetkým na kopcoch zóne Fruili, kde dosahujú takmer dokonalosti. Vína z tejto odrody sú svetlá, slamovo žltá, s jasnou, čistou a kvetinovou vôňou. Pevná kyselina dáva vínu svieži charakter. Zvyčajne je stredne plné, vyvážené s čistým a krátkym záverom. Väčšinou sa tieto vína pijú mladá. Dajú sa použiť ako aperitív, dobre sa však kombinujú s jedlom.

Valpolicella

Prekrásna vinárska podoblasť Veneta, na východnej strane susediace s jazerom Lago di Garda. Víno sa tu vyrába už od doby starovekých Rimanov. Názov "Valpolicella" sa objavil v listinách z polovice 12. storočia. Jeho pôvod nie je známy, mohol by však pochádzať z latinčiny a gréčtiny ako zmes výrazov, ktoré v preklade znamenajú "Údolie pivníc." Región sa hovorovo nazýva "perlou Verony".

Patrí tiež k obľúbeným miestam pre dovolenku vo vidieckych vilách a usadlostiach. Valpolicella sa pýši od roku 1968 označením DOC, ale najväčším uznaním bolo v roku 2009 povýšenie Amarone a Recioto do kategórie DOCG. Celý región sa skladá z nasledujúcich častí: Pescantina, San Pietroin Cariano, Negrar, Marano di Valpolicella, Fumane, Sant'Ambrogio di Valpolicella a Sant'Anna d'Alfaedo.

V množstve produkcie vína sa radia hneď za známejší apelácii Chianti. Rovnomenná vína Valpolicella sa obvykle vyrábajú z troch odrôd - Corvina Veronese, Rondinella a Molinara. Dnes je ekonomika regiónu do značnej miery založená práve na výrobe vína.

Verona historické centrum Veneto

Verona je jedným z hlavných miest regiónu Veneto, ale vďaka svojej histórii, organizovanie veľtrhov, show a opier je rozhodne tým najzaujímavejším. Hovorí sa, že je najromantickejším mestom na svete. História mesta začína niekoľko storočí pred naším letopočtom, kedy bolo ovládané Rimanmi. Od začiatku svojej histórie bola Verona veľmi dôležitým mestom i obchodnou križovatkou, často je popisovaná ako brána do Talianska.

Mesto Verona sa preslávilo najmä vďaka spisovateľovi Williamovi Shakespearovi, ktorý práve sem vložil dej svojho drámy Rómeo a Júlia. Je to mesto s prekrásnym historickým centrom a množstvom pamiatok - príkladom je námestie Piazza Bra s Arenou di Verona, tretím najväčším rímskym amfiteátrom v Taliansku. Symbolom mesta je však katedrála, ktorej stavba sa začala už v roku 1120. Katedrála ukrýva majstrovské diela, ako je obraz "Nanebovzatia Panny Márie" od Tiziana alebo fresky od Francesca Torbida z roku 1534.

Mesto je zo severu a východu obklopené vinicami Valpolicella a Soave. Dnes žije vo Verone necelých 300 000 ľudí a je typickým kozmopolitným mestom - pre predstavu: jeden z rodičov každého piateho novorodenca nie je talianskej národnosti.

Gastronómia vo Veneto

Veneto - región v Taliansku, ktorý je u nás známy predovšetkým vďaka mestu Benátky a prímorským strediskám Bibione a Caorle. Milovníci dobrého jedla a pitia si tu tiež prídu na svoje. Celý región je zmesou dvoch gastronomických štýlov: prímorského a horského.

Medzi preslávené prímorské lahôdky patrí hojne rozšírenie garnáty, srdcovky, krevety a hlavonožce. Ich úprava nie je zložitá. Všeobecne sa najčastejšie dusí s koreňovou zeleninou, maslom a bielym vínom Soave alebo ovocným Pinot Grigio. Najčastejšie sa podávajú s tradičnou, čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Prímorský vplyv so sebou nesie aj rôzne variácie morských rýb, kde prevláda pražma kráľovská alebo morský vlk. Ryby sú ľahko marinované v oleji, soli a korení a následne sa grilujú.

Horský štýl je ovplyvnený množstvom červeného mäsa. Medzi najznámejšie patrí hovädzie, kozliat, somárov a nezanedbateľnú časť tvoria zverina, hlavne diviaky, perličky, bažanty a jarabice. Najčastejšou prílohou je tradičný polenta, vyrobená z kukuričnej múky, masla, parmezánu a múky. Nezostáva než popriať dobrú chuť.